קידום אתרים » בלוג » איך מזהים מתקפת ספאם על אתרים ומה עושים איתה ?
איך מזהים מתקפת ספאם על אתרים ומה עושים איתה ?
מתקפת ספאם על אתרים (SEO Spam) היא תופעה שבה יש מתקפה, בטווח זמן קצר, של קישורים מזיקים המקשרים לאתר שלכם.
מהם קישורים מזיקים?
קישורים אלו יכולים להיות מאתרים מפוקפקים (מין, הימורים), הם יכולים להיות מאתרים באיכות נמוכה שמאפשרים פתיחת חשבון חינמי או אפילו סאב דומיין לכל אתר אחר בצורה חופשית.
לרוב הם אתרי ספאם, בעיקר מחו”ל, שנועדו ונוצרו במיוחד למטרה הזו. אתרי ספאם אלו יכולים להיות שכפולים שלמים של אתרים קיימים על דומיין חדש או אתרים לא רלוונטיים לתחום אליו הם מקשרים מה שמחשיב כל קישור מאתר כזה לספאם.
בדרך כלל המתקפות האלו מבוצעות על ידי רובוט שיודע לפתוח חשבונות באתרים מסוג זה ופשוט מפציץ את האתר שלכם בעשרות קישורים בזמן קצר.
איך תזהו אם האתר שלכם נמצא תחת מתקפה?
יש מספר דרכים לאתר מתקפה על האתר שלכם:
- דרך גוגל קונסול (SEARCH CONSOLE), אשר אמנם גוגל לא מציגה לנו את כל האתרים המקשרים אלינו בזמן אמת, אבל בהחלט ניתן לקבל אינדיקציה טובה, כך תעשו זאת:
לחיצה בתפריט הראשי על קישורים ובאזור “האתרים המקשרים המובילים” לחצו על “עוד” וכך תראו את כל האתרים המקשרים לאתר שלכם דרך “סרצ’ קונסול”:
כל אתר שנראה לכם מוזר, אתם לא מכירים (או להיפך מכירים ויודעים שהוא פוגעני..) מומלץ לגלוש ולבדוק.
- דרך כלים המיועדים למקדמי אתרים, לדוגמה AHREFS ,MAJESTIC ,MOZ ,SEMRUSH ועוד כלים רבים.
כך תעשו זאת דרך ה-AHREFS לדוגמה:
לחיצה על Referring domains תציג לכם את רשימת האתרים המקשרים אליכם:עם הרשימה הזאת אתם יכולים לקבל תמונה של האתרים המקשרים אליכם וללכת לבחון מה שנראה לכם לא מוכר.
3. יכולה להיות לכם ירידה לא מוסברת במיקומים, במקרים רבים הסיבה היא מתקפת ספאם.
- עוד דרך לזהות היא ע”י חיפוש שם המותג שלכם שמופיע בעוד אתרים לא מוכרים ולבחון איך פתאום אתם מופיעים שם והאם האתר רלוונטי לתחום העיסוק שלכם.
מהן הדרכים הטובות ביותר להתמודד עם מתקפת ספאם ?
– דיסאוו – הגשת קובץ התכחשות לפי הנהלים של גוגל. כאן יש הסבר והנחיות של גוגל.
– פנייה ישירה לבעלי האתר להסרה ידנית של הקישורים – אם יש אפשרות ליצור קשר עם בעלי האתר.
– דיווח על אתר שאתם יודעים בוודאות שהוא ספאמר ומנוגד להנחיות של גוגל דרך הכלי של גוגל שמצורף בסעיף הראשון.
– תמיד טוב לנסות ליצור קישורים חיצוניים לאתר שלכם מאתרים רלוונטיים ואיכותיים ולגבור על הקישורים הלא טובים.
– במקרה שהמתקפה לא נגמרת (קורה לעיתים רחוקות), יש מצבים נדירים שאפילו מחליפים דומיין – זהו פתרון אחרון במקרה שהמתקפה חמורה ולא נגמרת.
איך לוודא שהתמודדנו עם מתקפת הספאם כמו שצריך
בשביל לוודא שאכן הצלחנו להסיר את אתרי הספאם שקישרו אלינו, נכנסים לאותם כלים שדרכם איתרנו את המתקפה ואת האתרים עצמם שמקשרים אלינו, שם נראה האם האתרים שהתכחשנו אליהם, או פנינו לבעל האתר על מנת שיסיר, עדיין נמצאים שם, במידה וכן, זה לא אומר בוודאות שהאתר עדיין מקשר אליכם, לעיתים זה עלול לקחת מספר שבועות עד שתראו אותם נעלמים לחלוטין, כמובן שתמיד כדאי להיכנס לכלים האלה לבדוק. זהו תהליך שלעיתים יש לחזור עליו מספר פעמים על מנת לסכל ולסיים את מתקפת הספאם.
במידה ואתם חוששים ממתקפת ספאם ואינכם רוצים להתמודד איתה לבד, אתם מוזמנים ליצור אתנו קשר ואנחנו נבצע את הבדיקות והפעולות הנדרשות על מנת להגן על האתר שלכם מכל מתקפה וזדון.
איך תדעו אם פרצו לאתר שלכם?
מתקפת ספאם נוספת יכולה לבוא בצורת פריצה לקוד האתר.
אפשר לבדוק אם יש עמודים מוזרים באתר שמאונדקסים בגוגל על ידי פקודת site:. אם נשים את השורה הבאה במנוע החיפוש של גוגל : site:https://www.example.co.il, נקבל בתוצאות החיפוש את כל העמודים המאונדקסים בגוגל של אותו דומיין שחיפשנו.
ניתן לעבור מהר בעין ולראות שאין עמודים מוזרים שאנחנו לא מכירים באתר, עמודים עם טקסט ג’יבריש או בסינית וכדומה. במידה ויש עמודים מוזרים ניתן להסיק שהאתר “מוספם” דרך פריצה.
דרך נוספת לראות מתקפה על אתר היא ברמת שרת – ניתן לבדוק את ה reg logs ולבחון אם יש נסיון פריצה של רובוט או ניסיון כניסה ממקורות לא ידועים אחרים שיכולים להיחשב מזיקים. ניתן לחסום מקורות אלו ברמת השרת ולמנוע את כניסתם לאתר.
במידה ומאתרים עמודים בעייתיים עם פקודת site או אם המתקפה ממש חמורה וכשגולשים לאתר ורואים שהוא ממש שונה – אין מנוס מלהעלות גיבוי של האתר ממתי שהוא תקין. מיד לאחר מכן מומלץ לעדכן ולחזק את פרוטוקול האבטחה של האתר.