אופטימיזציית מהירות אתר – כך תמקסמו ביצועי האתר שלכם
קידום אתרים » בלוג » אופטימיזציית מהירות אתר – כך תמקסמו ביצועי האתר שלכם
אתרים איטיים מתסכלים גולשים, התסכול הזה עולה לאתרים האיטיים כסף כי הוא מבריח לקוחות ובפועל גם הדירוג שלהם בתוצאות החיפוש נפגע כי גם גוגל מתוסכלים מאתרים איטיים. מהירות אתר היא כיום בהחלט גורם משמעותי בדירוג אתרים ע"י אלגוריתם החיפוש של גוגל, הן בחיפוש "רגיל" והן בחיפוש מובייל. זמני טעינת דפים של כמה שניות מבריחים גולשים ומורידים אתכם במורד הדירוג של גוגל. המציאות הטכנולוגית והצרכנית כיום מחייבת אופטימיזציית מהירות אתר כחלק מתהליך מקיף ומותאם אישית של קידום אתרים בגוגל.
רק כדי להמחיש את החשיבות של טעינת דפים מהירה ושל ביצוע אופטימיזציית מהירות אתר, נספר לכם שכאן ב- SEO-Rush שמנו לב שבכל פעם ששמנו דגש על שיפור מהירות טעינת הדפים באתרים שאנחנו מקימים ומקדמים – גוגל שולח לאתרים האלו יותר תנועה אורגנית!
אז כדי לשמח את הגולשים והצרכנים, לנצח את המתחרים ולרצות את גוגל, האתר שלכם צריך להיטען ולהציג את התוכן המעולה שבו בתוך פחות משנייה. למעשה, יתכן ואתם צריכים להגיע למטרה זו מהר, אחרת המתחרים שלכם יכולים להשיג אתכם לקו הסיום.
למרבה המזל, ביצועי אתר ברמה הטכנולוגית זה כבר מזמן לא קסם או סוג של אומנות, זה מדע עם שיטות מבוססות, מוכחות ומוגדרות.
רוצים לדעת האם האתר הקיים שלכם נחשב איטי או מהיר? פשוט גשו לכלי הבא של גוגל לבדיקת מהירות אתר ותקבלו תוך שניות ניתוח עומק של ביצועי המהירות והטעינה של האתר שלכם. אחרי שתגלו שאתם צריכים תוספת מהירות, צרו איתנו קשר ואנחנו ניקח את זה משם…
הסבר כללי על אופטימיזציית מהירות אתר
לפני שניכנס ממש לעובי הקורה ונסביר את כל הדברים החשובים שיש לבצע כדי לייצר אתר שעולה ונטען מהר, ניתן לכם הסבר כללי, אמ;לק, לגבי אופטימיזציית מהירות אתר:
הדרך האופטימאלית והיעילה ביותר למקסם את מהירות האתר היא "פשוט" לבנות אותו מלכתחילה בצורה תקינה מבחינת הקוד וליישם סידור הגדרות נכונות וחכמות בשרת (המהיר) האחסון, לצד צעדים טכנולוגיים וטכניים נוספים כמובן. מרגע שביצענו את השלבים הטכנולוגיים הנדרשים הנוגעים למהירות האתר, הוא יקבל ציונים גבוהים בכלי בדיקת המהירות של גוגל והדבר יתבטא גם בדירוג האיכות של גוגל לתוצאות החיפוש.
נקודה חשובה להבנה לגבי אופטימיזציית מהירות אתר היא שיש דרכים שונות ומגוונות למדוד ולבחון מהירות אתר. הסתכלות של "כמה מהר הדף עולה ומוכן" היא פשטנית מדי ואם נכנסים להגדרות טכניות ולממשקי משתמש דיגיטליים כיום, הופכת ללא יעילה מבחינת הגדרה המהירות. לכן, כאשר אנו מדברים על מהירות אתרים, במובנים רבים הכוונה היא לתפיסה של מהירות – קרי, הנקודה בה הדף נראה "מוכן" מבחינת הגולש. בגוגל ובתעשיית קידום האתרים מודדים את הערך הזה דרך מודל Time to Interactive (TTI) – הזמן בו לוקח לדף אינטרנט להפוך לאינטראקטיבי עבור הגולש. ניתן לראות זאת כזמן שלוקח לדף להיטען עד שהוא מרגיש מוכן עבור הגולש.
עכשיו נעבור לטיפים ולצעדים הטכניים שיש לבצע במסגרת תהליך אופטימיזציית מהירות אתר. שימו לב שחלק מהטיפים שלנו נוגעים לאתרים המשתמשים ב-MySQL למשל, אבל הם עדיין יהיו תקפים ורלוונטיים גם לאתרים המשתמשים בטכניקות טכנולוגיות שונות.
צעדים מגבירי מהירות בחלק ה-Backend של האתר – מסדי נתונים ושרתים
- הגדרת Reverse Proxy לפני שרת האינטרנט. זה מאפשר אחסון של דפי האתר בזיכרון Cache של הפרוקסי והצגתם לגולשים מהר יותר.
- הארכת הגדרת זמני TTL של זיכרון ה-Cache בשכבת ה-Reverse Proxy. במיוחד רלוונטי לאתרים גדולים עם אלפי דפים. זה שומר בזיכרון "המטמון" את הדפים החדשים והנפוצים ביותר – גם כמה שבועות אחורה – ומאפשר טעינה מהירה יותר שלהם.
- "לחמם" את זיכרון ה-Cache. הכוונה היא לכלי אוטומציה שמעלה את כל הדפים במפת האתר, כדי שכולם ישמרו בזיכרון ה-Cache של הפרוקסי והשרת ויטענו מהר יותר כאשר גולש אמיתי יבקש לבקר באחד הדפים.
- למסדי נתונים העושים שימוש ב-MySQL, אחת לרבעון יש לבדוק את דו"ח השאילתות האיטיות וליישם אופטימיזציה דרך שכתוב שאילתות לשרת המקבלות טעינה איטית.
- להשתמש בכותרות HTTP. ניתן לבצע HTTP2 Server push כדי לשלוח משאבים לדף לפני שהוא מבוקש ע"י גולש. אבל יש לוודא לגבי אילו דפים יש לבצע את ה-PUSH.
אחרי שהגדרנו כמה צעדי אופטימיזציית מהירות אתר ברמת ה-backend של האתר, נעבור להסברים פחות טכניים ולצד ה-frontend – הצד שאותו רואה הגולש כשהוא מבקר באתר שלכם.
לטעון פחות דברים...
לא אחת, הפחתת האלמנטים בדף האינטרנט שלכם יכולה לתרום למהירות האתר. כמה דברים שעשויים להיות רלוונטיים הם:
- פלאג-אינים, תוספות חיצוניות ואינטגרציות עם אפליקציות אחרות
- בייטים מועברים
- מורכבות DOM
- פונטים – צמצום שימוש בפונטים והקלה על העומס מבחינת הפונטים
- בצעו אופטימיזציה לתמונות באתר – מבחינת משקל וגודל קבצי תמונה ואופן ההצגה באתר
- צבעים, פרטים, אייקונים, קווים גרפיים, גבולות, צלליות
- ג'אווה סקריפט
- אלמנטים של Lazy-Loading
- הפחתת משאבים חוצת דומיינים
- DNS + prefetch/preload של נכסים
שינוי מיקום וכמות הג'אווה סקריפט
נושא מעט מורכב ואף קשה, כי שינויים ב-JavaScript באתר מצריכים בדיקות שוטפות כדי לוודא שהשינויים לא פוגעים בתפקוד האתר עצמו. הסרת חלקי JavaScript מגדילה את מהירות האתר כך שבהחלט ניתן ורצוי לעיתים לצמצם עד כמה שניתן. אפשר לצמצם את קוד ה- JavaScript שכן צריכים או לשלב קבצי JavaScript ולהשתמש בחבילות מרובות. טיפ נוסף הוא למקם את ה- JavaScript בתחתית הדף.
ליישם שימוש ב-CDN
המונח CDN משמעותו Content Delivery Network, כאשר המשמעות בפועל היא רשת של שרתים בעלי פיזור גיאוגרפי. מהות שירות CDN היא רשת שרתים העובדת יחד כדי לספק אספקה מהירה יותר של תוכן אינטרנטי, בכל מיקום גיאוגרפי בו נמצא הגולש. כך בעצם, גולש בישראל יכול לגלוש במהירות באתר שפיזית השרת שלו יושב בארה"ב או באירופה.
להשתמש בשירות אחסון איכותי ומהיר
זו אולי המלצה ברורה מאליה כיום, אבל נציין אותה בכל מקרה. חלק משמעותי ואינהרנטי של אופטימיזציית מהירות אתר הוא להשתמש בשירות אחסון אתר שיהיה יציב, איכותי ומהיר. יש שירותים המתאימים יותר לסוגי אתרים ועסקים דיגיטליים מבחינת נפחי אחסון, תעבורה וטכנולוגיות אינטרנטיות. עם האתר שלכם יושב על מערכת אחסון איטית ולא יציבה, לא משנה מה תעשו בצד שלכם, האתר שלכם עדיין יהיה איטי.
צעדים נוספים במסגרת אופטימיזציית מהירות אתר
- הזזת משאבים חיצוניים לשרת שלכם – למשל פיקסל של פייסבוק
- אופטימיזציה ל-CSS של האתר
- בדיקת איכות ומהירות האתר בעזרת כלי lighthouse של גוגל
- שימוש בכלי Service Workers של גוגל לשיפור וייעול של תהליכים וצמצום שימוש ביישומים חיצוניים המאטים את האתר שלכם.
וכמובן שישנם עוד צעדים שניתן לעשות כחלק מתהליך מותאם אישית, דינמי ומתמשך של אופטימיזציית מהירות אתר. זהו "קרב" שנמשך כל הזמן וצריך לבצע שינויים ועדכונים כדי שביצועי האתר שלכם יהיו אופטימאליים בכל עת – מה שמוביל לגולשים מרוצים יותר ולדירוג גוגל איכותי וגבוה יותר. פנו אלינו ב- SEO-Rush לפרטים נוספים, בדיקת מהירות האתר שלכם וגיבוש תכנית אופרטיבית וחכמה של אופטימיזציית מהירות לאתר שלכם.