קידום אתרים » בלוג » מה זה E-E-A-T ולמה כל מקדמי האתרים מדברים עליו?
מה זה E-E-A-T ולמה כל מקדמי האתרים מדברים עליו?
עד לפני כמה שנים המנטרה של מקדמי אתרים הייתה "תכתבו תוכן שהגולש ירצה לקרוא" או "תכתבו תוכן עם ערך לגולש".
זה עדיין נכון, אבל היום תשמעו יותר ויותר מקדמי אתרים שמדברים גם על E-E-A-T.
אז מה זה E-E-A-T ולמה כולם מדברים עליו?
מהי המשמעות של כל אות?
במבט ראשון ראשי התיבות עשויים להיראות מאוד דומים ואפילו חופפים, וגם גוגל מתארת חפיפה חלקית בין כל המדדים האלו, כשמדד האמון עומד במרכז.
ההבדלים טמונים בניואנסים. חשוב גם לזכור שמדובר במדדים של אתרי אינטרנט בכללותם (כל העמודים ביחד) לא של אנשים או פוסטים ברשתות חברתיות.
ניסיון (Experience)
ניסיון הוא המדד האחרון שגוגל הוסיפה לראשי התיבות ובמקור היו קיימים רק ראשי התיבות E-A-T.
ניסיון מדבר על החוויה האישית של מי שכתב את התוכן ממקור ראשון. הדוגמה הקלאסית היא המלצה על מוצר חדש. יש הבדל בין מי שממליץ על המוצר כי הוא קרא 100 ביקורות ברשת שמהללות אותו ובין מי שהתנסה בו בעצמו.
מומחיות (Expertise)
מומחיות כשמה כן היא: עד כמה מי שכתב את התוכן מומחה בנוגע לתחום עליו הוא כותב. חשוב כמובן שלמומחיות הזו תהיה גושפנקא. לדוגמה, תואר אקדמאי, פרסום מאמרים במקורות אחרים (במקרה של עיתונאים או כותבי דעה למשל) ואיכות התוכן עצמו (הכי קל להיות "מומחה" מטעם עצמך).
סמכותיות (Authoritativeness)
לכאורה סמכותיות היא חלק מהמומחיות, אבל כאן הכוונה היא לסמכותיות מבחינת המקורות שמפנים אל האתר והופכים אותו לסמכותי. מכיוון שבכל זאת מדובר בגוגל, סביר להניח שלא מדובר רק בקישורים, אלא גם על אזכורים שהם לא קישורים (שם של מסעדה טובה בלי לקשר אליה) וכמובן מותגים שמחפשים אחריהם.
אמינות מעל הכול
דבר חשוב: האמון הוא הדבק של E-E-A-T ומה שמחבר בין שאר חברי המשפחה (סמכותיות, מומחיות וניסיון).
אי אפשר להתייחס לאתר עם אמינות נמוכה כאתר עם E-E-A-T גבוה
אמון / אמינות הוא גם המדד הקלאסי שאנחנו מכירים, עוד מהזמנים שבהם כולם דיברו על PageRank.
אמינות מתייחסת באופן מאוד ספציפי לשלושה חלקים שונים באתר:
1.עמוד האודות, עד כמה עמוד האודות משקף את סמכותיות הכותב הראשי או העורך?
2.מה אחרים אומרים על האתר? האם יש אזכורים חיובים אחרים של האתר או הכותב שלו במקומות אחרים?
3.רמזים אחרים בעמודים שמהווים את התוכן הראשי. לדוגמה, סרטונים או תגובות של גולשים אחרים.
דבר נוסף: גוגל מדגישה שמצב של ניגוד אינטרסים פוגע באמינות. למשל, אם אני ממליץ על המוצר שלי בלי גילוי נאות או נותן למשפיען לעשות את זה…
הקשר בין E-E-A-T לאתרים בנושאים חשובים לחיים (YMYL)
בנקודה הזו אנחנו צריכים לעצור ולהסביר מהם בדיוק אתרי YMYL (Your Money Your Life). מדובר באתרים שעוסקים בנושאים כמו בריאות, כסף ורווחה אישית (Well Being).
לדוגמה, אתרים בתחום הרפואה, המשכנתאות, משפטים או אבטחת סייבר. מה שמשותף לכל הנושאים האלו הוא שיש להם השפעה גדולה על החיים שלנו.
ומה הקשר ל-E-E-A-T? ובכן, כשגוגל בוחן את האיכות של אתרי YMYL, הוא נותן חשיבות מכרעת למדדי ה-E-E-A-T, יותר מאשר לאתרים רגילים.
אחרי הכול, אם אני אזמין מנגר שולחן לא טוב, כנראה שהוא יתבלה מהר ואולי גם יקרוס וישבור לי כמה חפצים. לעומת זאת, אם אני אקבל עצה רפואית מסוכנת או אלך לרופא שרלטן, אני יכול לשלם בבריאות שלי…
ההבדל בין מומחיות וניסיון באתרי YMYL
גוגל נותנת מספר דוגמאות ספציפיות להבדל בין מומחיות לניסיון כפי שהם באים לידי ביטוי באתרי YMYL:
באתר שמסביר על אתגרי שינה בהיריון, כותב בעל ניסיון יכול לתת טיפים שלא מתבססים על תרופות, אלא על עזרים כמו כריות תמיכה. לעומת זאת, את המומחיות כדאי להשאיר לרופאים.
דוגמה נוספת, באתר על חיסכון לפנסיה אנשים שהלכו לכמה יועצים פנסיונים (או כתבים) יכולים לכתוב על הרושם שלהם מיועצי פנסיה, אבל אם הם לא יועצי פנסיה בעצמם, הם לא יכולים להיחשב כמומחים.
יישום בשטח
כל מה שאמרנו עד עכשיו זה טוב ויפה, אבל איך מיישמים אותו בשטח? הנה כמה דוגמאות:
1.הדגישו את החוויה האישית – אפשר לכתוב את החוויה האישית בצורת פוסט בבלוג, לציין מתי התנסנו במוצר או בשירות.
זה נכון גם לבעלי עסקים. למשל, אם אני רואה חשבון, אני יכול לכתוב פוסט שבו אסקור את חמשת תוכנות הנהלת החשבונות שהכי נוח להשתמש בהן כשאתם (הגולשים) שולחים אלי דוחות.
אתם יכולים גם להוסיף צילומי מסך או סרטונים, כל המרבה הרי זה משובח…
2.הביאו מקורות חיצונים – אם אתם רוצים לבדל את עצמכם כמומחים, אל תצאו מנקודת הנחה שהגולש מקבל את כל מה שאתם כותבים בעיניים עצומות (במיוחד בעידן הפייק-ניוז). הביאו גם מקורות חיצונים. מוטב לא רק מויקיפדיה, אלא גם ממחקרים, סקרים וכל דבר שמגיע שמגובה בנתונים אמיתיים.
3.שלבו תיבות "על המחבר" – הרבה אתרים מסתפקים בדף אודות כללי (שהוא עדיין מאוד חשוב), אבל יש יותר ויותר סימנים לכך שגוגל מחפש גם תיבת "על המחבר" לצד שם הכותב, במיוחד אם יש לכם הרבה תכנים אורחים.
בוורדפרס קל מאוד לעשות את זה באמצעות עריכה של דף המשתמש.
4.קשרו למוסדות ותארים מוכרים – על פניו זה נשמע מובן מאליו, אבל לא כל האנשים עושים בכך שימוש. הכול צריך להיות במידה. אף אחד לא מצפה שהאתר שלכם ייראה כמו פרופיל לינקדאין…
5.המשיכו עם בניית קישורים חכמה וחפשו גם הזדמנויות לאזכורים (Mentions) – כדאי להשקיע לפחות חלק מהזמן שאתם משקיעים בבניית קישורים "טיפשה" בבניית קישורים "חכמה" מאתרים נחשבים. לפעמים גם קישור שמסומן כקישור UGC (ראשי תיבות של "תוכן גולשים", מה שהיה פעם nofollow) יכול להשפיע, ומעבר לכך הוא יביא לכם לקוחות פוטנציאלים לאתר.
מעבר לקישורים לחיצים, גם לסרטונים ופוסטים ציבוריים ברשתות חברתיות יש כנראה השפעה על האופן שבו גוגל תופס אתכם ואת האתר שלכם.
6.וודאו שכל האתר מאובטח – היום רוב האתרים מוגנים על ידי תעודת SSL, כך שמבחינת אמון זו לא באמת בעיה.
וודאו שכל שמות העמודים באתר שלכם, כולל תמונות וקבצי מדיה אחרים מקושרים דרך https או באופן יחסי בלבד , אחרי יהיו בעיות בהוספה שלהם לאינדקס של גוגל וגם עשויים להיווצר עמודים שבורים בתוך האתר.
5.יש לכם חנות (גם וירטואלית)? אל תסתירו אותה – וודאו שהכתובת והטלפון שלכם קיימים בכל עמוד באתר, שיש לכם מדיניות פרטיות ותנאי שימוש ברורים. יש חנויות שפועלות רק באינטרנט ואפילו לא טורחות לרשום כתובת לאיסוף עצמי.
- פתחו גם פרופיל עסק בגוגל – פרופיל עסק בגוגל הוא חלק מ"קידום אתרים מקומי". כלומר, עסק שמופיע על גבי המפות של גוגל. זהו אחד הכלים הכי פשוטים לשימוש ויכול להגדיל את הנראות שלכם בחיפוש מכיוון שהוא תופס עוד שטח חוץ מהתוצאות הרגילות.
רוצים לבדוק אם יש לכם אחד כזה? אפשר לרשום את שם העסק והקטגוריה שלו. אם נפתחת תיבה עם מפה, סימן שאתם כבר רשומים, אבל יכול להיות שלא עדכנתם את הרשומה.
7.סננו תכנים שיכולים לפגוע בכם – יש לכם באתר דפים עם מעט טקסט או שלא ברור מי כתב אותם (שימוש תכוף במילה אנחנו הוא לא תמיד רעיון טוב), הסירו אותם או מזגו אותם עם עמודים אחרים.
לסיכום
לא משנה אם יש לכם כבר תוכן באתר או שאתם עדיין בונים את השלד זו, כדאי לבדוק שהתוכן כתוב בצורה שתעלה בקנה אחד עם הקריטריונים שגוגל מחפשת על פי עקרונות ה-E-E-A-T. גם אם אנחנו לא יודעים בדיוק עד כמה הם משקפים את האלגוריתם, הם יחזקו את המוניטין שלכם ויהפכו אתכם לאמינים יותר.